DARJA KOROBKINA – KOSOVKA DEVOJKA VELIKOG RATA

+100%-

DARJA KOROBKINA – KOSOVKA DEVOJKA VELIKOG RATA

Nacionalni savet ruske nacionalne manjine je u čast ove ruske heroine Velikog rata, dana 12. avgusta 2021. (četvrtak) na Gučevu, zajedno sa delegacijom „Ruskog Doma“ iz Beograda, položili venac i zasuli cvećem spomenik Darje Korobkine. Dve mlade dramske umetnice ( Aleksandra Plahin i Bojana Supić) izvele su recital: DARJA KOROBKINA – KOSOVKA DEVOJKA VELIKOG RATA.

 

 

Na dan pogibije, Darja je imala 26 godina. Rodila se i živela u San Peterburgu u imućnoj porodici, a kada je Kraljevini Srbiji objavljen rat od strane Austrougara, poput mnogih ruskih dobrovoljaca, Darja je posredstvom Ruske pravoslavne crkve došla u Beograd u svojstvu medicinske sestre. Avgusta 12. 1914. raspoređena je u vojnu ratnu bolnicu u Valjevu. Tražila je da ide na prvu liniju fronta. Po završetku Cerske bitke i otvaranjem novog Drinskog ratišta, Darja se već nalazi u prvim borbenim redovima ukazujući pomoć ranjenima. Dnevno je intervenisala na preko 120 ranjenih boraca. Prozvali su je Kosovkom devojkom Velikog rata.

 

 

Sahranjena je u masovnoj grobnici na Gučevu, lokacija Eminove vode. Nedaleko od masovne grobnice – spomenika, Darji Korobkinoj 2018. podignut je spomenik od granita.

 

 

 

 

Izvor: NSRNM

Foto: NSRNM