Milošević: Puna podrška očuvanju identiteta nacionalnih manjina

+100%-

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević razgovarala je juče, 15. marta, sa ambasadorkom Republike Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekovom o dosadašnjoj i mogućnostima buduće saradnje.

 

Tokom razgovora kojem je prisustvovala i direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, Ana Hrćan Leskovac, sekretarka Milošević je istakla da AP Vojvodina veliku pažnju posvećuje negovanju nacionalnog i identiteta svih nacionalnih manjina koje žive na njenoj teritoriji, uključujući, razume se, i slovačku nacionalnu manjinu.

 

„Uz ostalo to činimo kroz podršku radu nacionalnih saveta i zavoda za kulturu manjinskih zajednica, ali i kroz podršku sistemu javnog informisanja na njihovim jezicima, po modelu koji može da posluži kao uzor ne samo našem okruženju, nego i šire“, istakla je, uz ostalo Miloševićeva.

 

Takva politika će, prema njenim rečima, biti nastavljena i u vremenu kojem dolazi, u čemu će Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama svakako imati izuzetno aktivnu ulogu.

 

Ambasadaroka Repčekova je, sa druge strane, istakla dobru saradnju sa Pokrajinskom vladom i naglasila da je upravo u toku rešavanje prostornog smeštaja Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, pošto je prostor u kojem je taj zavod do sada radio, u okviru restitucije u međuvremenu vraćen prethodnim vlasnicima.

 

Ona je sekretarku Milošević upoznala i sa finansijskim problemima sa kojima se sureće Matica slovačka i zamolila je za podršku u rešavanju tih problema.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Slovačka zajednica