Ministar Mrkić o ministarskom sastanku u Ohridu

+100%-

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je danas da je na ministarskom sastanku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) održanom u Ohridu preovladala konstruktivnost i želja za što čvršćom saradnjom.

 

Svi ćemo imati koristi od ovakvog sastanka. Jutros smo imali puno diskusija na sve teme koje se tiču PSJIE, istupali su svi učesnici… Zadovoljan sam Ohridskom deklaracijom i mislim da je ovo korak dalje u opštem stvaranju veza i atmosfere koja olakšava svima nama da se približavamo EU„, rekao je Mrkić.

 

Komentarišući situaciju povodom otkazivanja samita planiranog za vikend, i učešća Kosova na današnjem ministarskom sastanku, šef srpske diplomatije je rekao:

 

Mi smo se saglasili da Kosovo na ministarskom sastanku bude učesnik, svojevrsni specijalni gost, jer je korisno čuti i šta oni misle„.

 

Kako je rekao, Beograd pregovara sa Prištinom, sada i o planu primene briselskog sporazuma.

 

Stalno se sa njima srećemo i u situaciji smo da dolazimo do nekih rešenja koja ćemo kasnije morati zajednički da sprovodimo ako držimo do toga da sve što potpišemo stvarno i implementiramo „, rekao je srpski ministar.

 

Na pitanje šta to još Srbija treba da uradi na putu ka EU, on kaže da Srbija više nema nikakav uslov ili stepenicu koju sada treba da pređe da bi dobila ono što smatra da zaslužuje i što mnoge zemlje-članice Unije manje ili više otvoreno smatraju da zaslužuje.

 

Ne vidim šta to mi treba dalje da radimo da bismo dobili ono što zaslužujemo. Ne vidim neke posebne teškoće ali, ponavljam, pošto nismo mi ti koji odlučujemo moramo svi biti strpljivi i sačekati kraj juna i saslušati odluku Evropskog saveta„, dodao je Mrkić.

 

On je naglasio da niko ništa ne može garantovati do tog trenutka, jer postoje različita mišljenja i shvatanja.

 

Ipak, ukazao je Mrkić, ovoga puta, kako mu se čini, ta mišljenja ne mogu da budu toliko različita jer je Srbija, na primer samo za stolom u Ohridu, dobila priznanje od bukvalno svih učesnika za svoje ponašanje na spoljnopolitičkom planu i na unutrašnjoj sceni.

 

Na sastanku u Ohridu učestvovao je i komesar EU za proširenje Štefan File, a na pitanje da prokomenatriše o čemu je sa njim razgovarao, Mrkić ističe da je sa ovim visokim evropskim zvaničnikom, ali i sa drugima, ovih dana u stalnoj komunikaciji.

 

Ja imam svoje utiske, ali mislim da ne bi bilo korektno da baš otvoreno kažem šta mi je i ko sve rekao. Mogu da ponovim da su nam upućivane pohvale„, zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije.

 

Pre početka današnje plenarne sesije PSJIE održan je radni doručak šefova delegacija Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova.

 

Domaćini su bili komesar EU za proširenje Štefan File i crnogorski MIP Igor Lukšić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

 

Ministarski sastanak je održan u „gimnih“ formuli, koju ministri zemalja EU koriste za neformalne razgovore, znači da su učesnici skupa predstavljeni pod svojim imenom.

 

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj saopštio je ranije da neće učestvovati na sastanku u Ohridu, već da će umesto njega učestvovati njegov zamenik Petrit Seljimi.

 

Ohridski samit PSJIE, na kojem je predstojećeg vikenda trebalo da se okupe lideri regiona, otkazan je, a predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov saopštio je da se na to odlučio da bi „zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije“ i da „Makedonija ne želi da bude učesnik u igri sa vetom, a najmanje sa bojkotom“.

 

Samit lidera je otkazan pošto se tri države – Srbija, BiH i Rumunija – nisu saglasile da bude pozvano i Kosovo, a predsednici Albanije i Hrvatske potom saopštili da neće učestvovati, jer Kosovo nije pozvano.

 

Mrkić je ranije objasnio da, prema osnivačkom aktu PSJIE, na samitu mogu da učestvuju samo države članice Procesa.

 

„Kosovo, po prirodi stvari, sve kad bi i bilo država, nije članica. Postavlja se pitanje može li još neko da dođe ko je po nekima država, a po nekima nije. Prema tom osnivačkom aktu, oni nemaju pristup tamo. Ako pričamo da treba da se poštuju propisi i prava, oni zaista nemaju pristup tamo“, naglasio je ranije Mrkić.

 

Povezane vesti:

Poruka samita u Ohridu – Jačanje regionalne saradnje

U Ohridu ipak sastanak ministara uz učešće kosovskog ministra

Otkazan samit u Ohridu – Saradnja u regionu uzdrmana

Josipović ne ide u Ohrid zbog Kosova

Kategorije: Kratke Vesti