Njilaš na 12. Forumu Evropa‒Ukrajina u Poljskoj

+100%-

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, učestvovao je 24. i 25. januara 2019. godine na 12. Forumu Evropa‒Ukrajina u Žešovu u Poljskoj.

 

Taj veliki događaj svake godine okuplja istaknute predstavnike iz političke i poslovne sfere iz zemalja Evropske unije i šire. Njilaš je u okviru panela „Međunarodna politika” u debati na temu „Nacionalne manjine u Centralnoj i Istočnoj Evropi ‒ veza između zemalja regiona ili izvor nesporazuma?” govorio o nacionalnim manjinama i pravnom i političkom okviru ostvarivanja njihovih individualnih i kolektivnih prava u AP Vojvodini.

 

On je istakao da je visok nivo zaštite manjinskih prava, kakav postoji u Srbiji, faktor stabilnosti zemlje, jer doprinosi da manjinske zajednice prihvataju državu u kojoj žive kao svoju. Bitno je i to da postoje prijateljski odnosi država s matičnim zemljama manjinskih zajednica, za šta je odličan primer odnos Srbije i Mađarske. Uzajamno se podržava srpska manjina u Mađarskoj i mađarska manjina u Srbiji, a obe države su otvorene za kulturnu i ekonomsku podršku, kao i za druge mogućnosti podrške matičnih zemalja svojim manjinskim zajednicama.

 

Izvor: PS za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice 

Kategorije: Izdvajamo