Novinari RTV nagrađeni za priče o Slovacima

+100%-

Novinari RTV nagrađeni za priče o Slovacima

 

Novinarka slovačke redakcije Drugog programa Radio-televizije Vojvodine, Ana Lačok, dobitnica je godišnje nagrade „Vladimir Dorča“, koju dodeljuje Asocijacije slovačkih novinara za profesionalne novinare do 35 godina, dok je nagrada „Ana Njemogova Kolarova“ za najbolji medijski sadržaj o slovačkoj nacionalnoj manjini u Srbiji, koju dodeljuje Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, pripala Marijani Jović, za dokumentarni film „Tihi odlazak Slovaka“.

 

Ana Lačok je nagrađena za reportažu o izložbi „Iza gora i dolina (Za horami, za dolami) – Tri veka Slovaka u Vojvodini“, koja je otvorena 26. oktobra 2016. godine u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Izložba je pripremana čak 10 godina.

 

Već tri stoleća na prostoru današnje Vojvodine žive pripadnici slovačke nacionalne zajednice i od vremena naseljavanja u 18. veku, do danas, Slovaci su ostavili dubok trag u istoriji i kulturi Vojvodine.

 

Na konkurs za nagradu „Vladimir Dorča“ stiglo je 14 TV i radijskih radova koje je pripremilo sedam novinara. Nagrada se sastojala od plakete i novčanog dela.

 

Reportaža Ane Lačok emitovana je na Drugom TV programu RTV Vojvodine u decembru prošle godine, u okviru emisije Duhovka.

 

Sa druge strane, komisija za dodelu nagrade „Ana Njemoga Kolar“ smatra da dokumentarni film Marijane Jović, u produkciji Radio-televizije Vojvodine, ima sve one kvalitete koje jedan medijski sadržaj treba da ima da bi bio nagrađen – relevantnu temu, koja bi trebalo da je u samom vrhu medijske pažnje, pristup temi, izbor sagovornika i osećanje za meru.

 

„Ne treba zanemariti ni estetsku dimenziju filma, kao ni veštinu u odabiru stilskih sredstava“, kažu u komisiji, koja je radila u sastavu: Rastislav Durman, Miroslava Kadlečik i Pavel Matuh.

 

Istovremeno, komisija je bila u dilemi da li da nagradu uopšte dodeljuje, s obzirom na to da je ove godine na konkurs pristigao najmanji broj radova od kako je ustanovljena nagrada – svega četiri.

 

„Za odluku da nagrada i ove godine bude dodeljena postoje dva razloga. Prvi i važniji, jeste kvalitet nagrađenog rada, za koji možemo da kažemo da je jedan od najboljih koji su stizali na ovaj konkurs u poslednjih par godina. Drugi razlog, isto ne bez značaja, jeste potreba da se godišnja nagrada „Ana Njemoga Kolar“ održi, budući da, osim profesionalne, ima i snažnu društvenu ulogu u razvoju multinacionalnih i multikulturalnih veza u Vojvodini i Srbiji“, ističu u komisiji.

 

Komisija preporučuje organizatoru konkursa da se u sledećoj „takmičarskoj“ godini ulože dodatni napori za promociju ove nagrade, kao simbolu multikulturalnosti, kao i da se pronađu partneri koji bi dali svoj doprinos tom naporu.

 

Izvor: RTV

 

Foto: Hlas ljudu

 

Kategorije: Sedam dana