O sadržajima udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku

+100%-

O sadržajima udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku

 

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća danas su u Beogradu održali sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, Zavoda za udžbenike i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja na temu usaglašavanja sadržaja i ispunjenosti standarda kvaliteta udžbenika na bosanskom jeziku.

 

Na sastanku je dogovoreno da će se Ministarstvo prosvjete pisanim putem obratiti Bošnjačkom nacionalnom vijeću i iznijeti svoj stav o pojmovima koji određuju nacionalni i kulturni identitet Bošnjaka kao i o njihovom korištenju u rukopisima udžbenika koji su u upotrebi u nastavi na bosanskom jeziku. Bošnjačko nacionalno vijeće će zauzeti svoj stav po ovom pitanju, nakon dostavljanja mišljenja Ministarstva prosvjete.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće, Zavod za udžbenike i Ministarstvo prosvjete potpisali su u martu 2016. godine Memorandum o saradnji u oblasti izdavanja udžbenika na bosanskom jeziku koji podrazumijeva obezbjeđivanje nedostajućih udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku u osnovnoj školi. U decembru 2016. godine, potpisan je aneks Memoranduma kojim je proširen spisak udžbenika čiju će izradu finansirati Ministarstvo prosvjete. Memorandumom je utvrđeno izdavanje 29 nedostajućih naslova, koje su autori predloženi od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća dostavili u dogovorenom roku.

 

Zaključno sa tekućim mjesecom, Ministarstvo prosvjete je odobrilo samo jedan naslov.

 

Sastanku su u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća prisustvovali Esad Džudžo i Redžep Škrijelj, potpredsjednici BNV, Bajro Gegić, predsjednik Odbora za obrazovanje i Naka Nikšić i Amer Ciljević, autori udžbenika. Sastankom je predsjedavala Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, zadužena za preduniverzitetsko i obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

 

Izvor: BNV