Podrška Ambasadora Davenporta

+100%-

Podrška Ambasadora Davenporta

Ambasador Delegacije Evropske Unije u Srbiji Majkl Devenport uputio je odgovor na pismo predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Džudževića, u kojem je skrenuta pažnja na zaustavljanje i onemogućavanje ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, pa čak i ukidanje nekih već stečenih prava.


U pismu Devenporta upućeno Džudževiću se, između ostalog kaže, da je zaštita manjina važan element kriterijuma za pristupanje EU. U odgovoru ambasadora Delegacije EU u Srbiji predlaže se da BNV zajedno sa Ministarstvom prosvjete i lokalnim zajednicama na najbolji način obezbijedi kvalitetno obrazovanje bez stvaranja novih barijera između etničkih grupa.


Devenport se složio sa zapažanjem Džudževića da bi javni sistem emitovanja (RTS) trebao da ima jaču ulogu u promoviranju i održavanju manjinskih jezika i kulture, a posebno za manjinske jezike u centralnoj Srbiji i da će to sigurno predložiti nadležnim organima.


On je zaključio da će Delegacija EU u Srbiji nastaviti da prati napore Srbije po pitanju zaštite manjinskih prava :


Prije svega očekujemo od državnih vlasti da dalje ulažu napore u usklađivanju zakonodavstva Srbije sa evropskim standardima o zaštiti manjina i evropskim pravilima i zakonodavstvu, kao i da potpuno primjene takvo zakonodavstvo u cijeloj Srbiji. Delegacija i Komisija će nastaviti da prate napore Srbije po ovom pitanju“, zaključio je Devenport u pismu upućenom Džudževiću.