Radio Subotica od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu

+100%-

Radio Subotica od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu

radiosubotica

Na posljednjoj sednici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), održanoj u sredinom maja, Radio Subotica proglašena je za instituciju od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu. Radio Subotica emituje višesatni svakodnevni program na hrvatskom jeziku i zato je moguće zatražiti prenos dela osnivačkih prava na Hrvatsko nacionalno vijeće.

white

Hrvatsko nacionalno vijeće donelo je odluku u cilju pronalaženja stabilnog rešenja za opstanak i nesmetani nastavak rada Radio Subotice, objasnio je predsednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeće Darko Sarić Lukendić.

white

Ovaj korak HNV-a je značajan jer je u tijeku proces donošenja Zakona o javnom informiranju i medijima, kojim se određuje da svi mediji čiji su osnivači lokalne samouprave moraju ući u proces vlasničke transformacije, tj. privatizacije”,  dodao je Darko Sarić Lukendić.

white

Ukoliko se to dogodi, bojimo se da bi onda bila upitna opstojnost hrvatskog programa na Radio Subotici, ili na bilo kojoj radio-postaji. Postojala bi stoga opasnost da hrvatska zajednica u Subotici izgubi dio stečenih prava. Iz tog razloga, kao jedan oblik osiguranja, donijeli smo odluku o pokretanju inicijative za prijenos dijela osnivačkih prava kako bismo na taj način zaštitili Radio Suboticu od privatizacije ili eventualnog gašenja”, rekao je Sarić Lukendić.

white