Širom sveta obeležava se Međunarodni dan Roma

+100%-

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan Roma
Širom sveta se obeležava 8. april, Medjunarodni dan Roma, kojim se proslavlja romska kultura i skreće pažnja na probleme s kojima se Romi suočavaju.

 

Medjunarodni dan Roma službeno je proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, gde je održan četvrti Svetski romski kongres međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika u Čelsfildu, pored Londona, od 7. do 12. aprila 1971. godine.

 

Medjunarodni dan Roma obeležen je u Srbiji brojnim aktivnostima i čestitkama najviših srpskih zvaničnika. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je svim Romima i Romkinjama Svetski dan Roma, ocenivši da su pripadnici i pripadnice ove nacionalne zajednice i dalјe diskriminisani, isklјučeni, marginalizovani i da se suočavaju sa različitim kršenjima i uskraćivanjima prava u svim segmentima društvenog života, uprkos pomacima koji evidentno nisu dovolјni.

 

Janković je istakla da mnogi Romi i Romkinje i dalјe žive bez vode i struje u neformalnim romskim naselјima, da se susreću sa problemom prinudnog iselјavanja, nezaposlenosti, rizikom od segregacije, ranih i prinudnih brakova. Kako je rekla, u prilog tome govore i pritužbe Povereniku, jer polovinu podnetih po osnovu diskriminacije nacionalnih manjina, čine pritužbe zbog diskriminacije Roma i Romkinja, što sve govori da je potrebno još mnogo toga da se uradi.

 

„Nažalost, romske organizacije retko prijavlјuju slučajeve diskriminacije Roma, a upravo oni treba da budu naši najveći saradnici. Zbog toga želim da ohrabrim i novi nacionalni savet i sve organizacije koje se bave romskim pitanjima, da koriste mehanizam zaštite koji pruža Poverenik i da nam se obraćaju, jer i svaki pojedinačni slučaj predstavlјa mali ali važan korak u unapređenju položaja Roma, ali i izgradnji društva solidarnosti, humanosti, pravde i ravnopravnosti“, naglasila je Janković.

Kategorije: Arhiva, Izdvajamo