Skoro svaki četvrti Subotičanin danas može na glasanje

+100%-

Skoro svaki četvrti Subotičanin danas može na glasanje

Subotica je verovatno grad sa najviše glasačkih kutija po glavi stanovnika danas u Srbiji s obzirom da gotovo svih osamnaest nacionalnih manjina, osim vlaške nacionalne manjine, imaju registrovane birače u Subotici.

 

Multinacionalni grad na severu Bačke beleži 35.580 glasača, tako da gotovo svaki četvrti građanin Subotice može da učestvuje na ovim izborima.

 

Najviše je registrovano Mađara – 27.610. Slede Bunjevci sa 6.472, Romi 977, Bošnjaci 138, Nemci 121, Grci 87, Rusini 85, Slovenci 47, Slovaci 11, Ukrajinci 7, Aškalije 7, Rumuni 5, Albanci 4, Bugari 4, Česi 3 i po jedan Poljak i Egipćanin, dok je jedino u rubrici Vlaha na svih 63 glasačka mesta upisana nula.

 

Svi oni svoje biračko pravo mogu da ostvare do 20 časova. Biračka mesta su otvorena na vreme i do podneva nisu registrovane neregularnosti. Što se izlaznosti tiče, Radno telo za sprovođenje izbora u Subotici je neće pratiti tokom glasanja.

 

Dva od pomenutih osamnaest saveta svoje sedište imaju u Subotici (mađarski i bunjevački), dok se članovi trećeg saveta stacioniranog u Subotici, hrvatskog, biraju danas na elektronskoj skupštini u Beogradu.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Izdvajamo