Novinar Ivan Nikolov dobitnik nagrade „Evropljanin 2016“

+100%-

Novinar Ivan Nikolov dobitnik nagrade „Evropljanin 2016“

 

U Narodnoj skupštini Republike Bugarske u Sofiji uručena je nagrada „Evropljanin 2016” predsedniku Kulturno-informativnog centra u Bosilegradu novinaru i publicisti Ivanu Nikolovu.

bugarska-minVisoko priznanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu Ivan Nikolov je dobio u znak priznanja za doprinos u ostvarivanju ličnih i kolektivnih prava pripadnika bugarske nacionalne manjine u Srbiji. Prestižnu nagradu godišnje dobija samo po jedan građanin svake od država Evropske unije.

– Nadam se da će ovo priznanje angažovati ne samo Bugarsku i evropske institucije, već pre svega Srbiju, za trajno i pravedno rešavanje teških problema iz prošlosti i stvaranje normalnih uslova za život našim napaćenim sunarodnicima. Nije toliko važno da li sam ja evropski gradjanin ili ne. Važno je da odnosi Srbije i Bugarske budu evropski, a Bosilegrad i Dimitrovgrad pristojni evropski gradovi. Nagradu sam primio sa nadom da je time data nacionalna i evropska legitimacija za sve ono što sam tokom dve i po decenije pisao, govorio i radio za prava Bugara u Srbiji, za očuvanje i razvoj kulture bugarske nacionalne manjine, za istraživanje istorijske istine i prevazilaženje teškog i starog nasledstva. Za nacionalno pomirenje Bugara i Srba i afirmisanje evropskih principa i vrednosti u Srbiji. Ova nagrada je i poruka svima onima koji 25 godina vode neprekidnu borbu za kompromitovanja i zatvaranja Kulturno-informativnog centra u Bosilegradu – izjavio je za „Blic” novinar Ivan Nikolov.

Laureat i građanin Evrope iz Bosilegrada je dopisni član Akademije nauka i umetnosti Bugarske, urednik mesečnika „Bilten“, pesnik, novinar i publicista. Poznati borac za prava Bugara, koji se bavi očuvanjem tradicije, jezika i kulture nacionalne manjine u Srbiji, putuje u Strazbur, gde će 12. oktobra prisustvovati predstavljanju 52 dobitnika nagrade „Građanin Evrope“.

Izvor: Blic