OBRAĆANJE PREDSEDNIKA IZRAELA POVODOM DANA NEZAVISNOSTI

+100%-

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA IZRAELA POVODOM DANA NEZAVISNOSTI

Povodom proslave Dana nezavisnosti Izraela (Jom acmaaut) koji se obeležava 15. aprila 2021. godine, predsednik Izraela Ruven Rivlin, poslao je pozdrave jevreskoj zajednici Srbije iz Jerusalima, glavnog grada države Izrael, i svih Jevreja na svetu. Pismo predsednika Izraela prevedeno na srpski i u originalu možete pročitati u nastavku:


Dragi prijatelji,

Uskoro ćemo proslaviti Jom acmaaut, Dan nezavisnosti Izraela, i dozvolite da iskoristim ovu priliku i da vašoj zajednici pošaljem pozdrave iz Jerusalima, glavnog grada države Izrael i svih Jevreja na svetu. Svet nikada pre nije bio svedokom ponovnog uspostavljanja suvereniteta jednog naroda, koji se, nakon dve hiljade godina izgnanstva koje su imale za posledicu deportacije i pogrome, pokušaje potpunog istrebljenja i iskušenja koja su stavljala veru na probu, uspešno borio da osnuje nezavisnu državu.

Ako se osvrnemo u prošlost možemo sa velikim ponosom sagledati dostignuća države Izrael tokom proteklih sedamdeset godina, dostignuća koja su takođe i zasluga svih pripadnika našeg Naroda širom sveta. Uprkos mnogobrojnim izazovima i suočavanju sa neprijateljima čiji je cilj da podriju samo naše postojanje, naša država pušta svoje korenje sve više u dubinu i postaje sve snažnija. Svaka godina donosi nove izazove, a prošle godine smo se suočili sa teškim izazovom u vidu pandemije Kovida 19, koji je razorio živote ljudi u gotovo svakoj zemlji na svetu. Pa ipak, gledamo u budućnost s nadom da ćemo zajedničkom saradnjom i partnerstvom sve prebroditi i da ćemo iskoristiti nove prilike za dalja
dostignuća.

Pored svih ovih izazova, mi koji živimo u Izraelu smo vrlo svesni dodatnih teškoća naše braće sestara iz dijaspore, koji se suočavaju sa porastom zla antisemitizma u mnogim zemljama sveta. Porast antijevrejskih i antiizraelskih napada takođe čini vitalno važnim održavanje jakih veza između države Izrael i naše sabraće, Jevreja iz dijaspore, kao i snažnu uzajamnu potporu koju pružamo jedni drugima. Pozdravili smo i bili smo blagosloveni razvitkom vakcina protiv Kovida 19 i verujemo da će u obrazovanju biti otkrivena vakcina protiv virusa antisemitizma i rasizma, koja će dovesti do širenja
tačnih informacija, i prihvatanja uzajamne odgovornosti svih nas.

Prošla teška godina koju je obeležio Kovid 19 je takođe bila godina u kojoj smo pozdravili nove prilike u regionu uključujući Abrahamov Sporazum kao i sporazume o normalizaciji odnosa sa brojem arapskih zemalja, tako da sa nadom možemo gledati u mnogo skladniju budućnost. Nadamo se da će već sledeće godine svima nama biti omogućeno da Jom aacmaut proslavimo zajedno u Izraelu, a u međuvremenu vas pozivam da se priključite vašoj braći i sestrama u Izraelu i celom svet, i da zajedno virtualno proslavimo Jom aacmaut.

Srećan vam Dan nezavisnosti! – Jom aacmaut sameah!

 

 

Izvor: Savez jevrejskih opština

Foto: timeanddate.com