Srpsko-slovačko pesničko kolo u Kulpinu

+100%-

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović je u dvorcu Dunđerskih, u Kulpinu, prisustvovao susretu slovačkih i srpskih pesnika, koje je organizovao Slovački kulturni klub Srbije iz Bačkog Petrovca, pod nazivom „Srpsko-slovačko pesničko kolo“. Susret je organizovan 31. maja.

 

Vekovno prijateljstvo slovačkog i srpskog naroda i ovim pesničkim kolom dobija svoju potvrdu, jer je na ovom istorijskom mestu davne 1869. godine za narodnog poslanika u Ugarski parlament izabran veliki slovački pesnik i osnivač Matice slovačke Vilijam Paulini Tot, koga su na Kulpinskim izborima zajedno izabrali Slovaci i Srbi“, rekao je dr Kuzmanović i dodao da je to kako tada, tako i danas bila poruka o dobroj saradnji i građenju boljeg života.

 

Po njegovim rečima pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama daje snažnu podršku negovanju kulture i informisanja slovačke nacionalne zajednice u Vojvodini, kako bi se zaštitila i očuvala Ustavom zagarantovana prava svih nacionalnih zajednica-manjina na ovom prostoru.

 

Sa druge strane, podsetio je Kuzmanović, Republika Slovačka brine o negovanju dobrih odnosa sa našom državom i ovo druženje pesnika jeste još jedan prilog tim činjenicama.

 

Ispred Slovačkog kulturnog kluba pesnike i ljubitelje poezije pozdravio je predsednik kluba Vladimir Valenćik, a svoje stihove čitali su slovački pesnici Miroslav Bijelik, koji je predsednik Udruženja slovačkih pisaca, Miroslav Demak i drugi, dok su srpski pesnici Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije, Miodrag Jakšić i ostali stihovima i prozom predstavili srpsku pesničku scenu.

 

U umetničkom delu programa nastupila je violinistkinja Marina Cerovska.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Foto: Hlas ljudu

 

Kategorije: Slovačka zajednica